Thursday, July 29, 2010

Benganng Suugguh adoi ...

sebenarnya malas nak menulis dalam blog ni ...tapi kendkadang best jugak menulis....tadi aku bengang...semua mesti nak tahu kan...jeng jeng ...kisah ni bermula bila seorang itu tak de...mood so aku bagilah nasihat....panjang berjela aku kasi nasihat tapi tak jugak xder mood....hurm aku pun....buat derklah...setelah pelbagai usaha aku lakukan.....

Last-last aku tgok dia ada mood aku tnyalah..pastu dia ckp ada orng bebel dia dalam fb...hek eleh sekali aku baca..berapa kerat jer pun....aku yang berbuih cakap tak  mo dengar....yang bengangnyer.....org yang aku sendiri tak kenal asal usul bagi nasihat masuk ...aku ni x masuk....cit...

mungkin cara tak kena..tapi aku sebagai kawan aku dah cuba yang terbaik nak kasi dia happy dan ada mood....sekali aku dapat pengjaran....Jagan harapkan balasan yang tinggi menggung..last2 kita jugak yang benganag.....

aku tak kisah orang cakp aku ni feeling lebih or what ever yang penting....aku ada perasaan dan aku berhak luasakan...

Lirik lagu Awaken oleh Maher Zain......

video
We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn’t stop buying
We gave charity to the poor ’cause
We couldn’t stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we’re just lying
Oh

I’m walking with my head lowered in shame from my place
I’m walking with my head lowered from my race
Yes it’s easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We were told what to buy and we’d bought
We went to London, Paris and
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied

We felt our money gave us infinite power
We forgot to teach our children about history and honor
We didn’t have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied

I’m walking with my head lowered in shame from my place
I’m walking with my head lowered from my race
Yes it’s easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied

My dear brother and sister
It’s time to change inside
Open your eyes
Don’t throw away what’s right aside
Before the day comes
When there’s nowhere to run and hide
Now ask yourself ’cause Allah’s watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?

Oh
I’m walking with my head lowered in shame from my place
I’m walking with my head lowered from my race
Yes it’s easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

Assignment owh kerja......

Hari tu aku di beri satu assigment hurm tentang metropolitan ...punyalah payah aku mencari maklumat akhirnya...bolehlah aku menghasillkan karya agung aku ...(ahaks agung lah sangat)...ni aku nak tunjuk kat korang asgment aku..bukan nak menunjuk just perkongsian ilmu...if korang nak komen or copy silakan...aku tak larang pun ....


Definition of regional
Regional is most commonly a geographical term that used in various ways among the different branches of geography. A region may be seen as a collection of smaller units or as one part of a larger whole (as like Wilayah Persekutuan) in Malaysia. Beside that the definition of a regional can be define as an area that spanning two or more administrative regions. According to the Town and Planning Act, Act 172, the region are define as having two state or more.


Definition on Regional Planning
Regional planning is a branch of land use planning and deals with the efficient placement of land use activities, infrastructure, and settlement growth across a significantly larger area of land than an individual city or town. The related field of urban planning deals with the specific issues of city planning. Both of these concepts are simplify in spatial planning using a Eurocentric definition.
Beside that this are the category of planning and development that deals with designing and placing infrastructure and other elements across a large area. Regional planning zones may encompass several towns, cities or even parts of different states, each of which could have their own planning offices in the realm of "urban planning."
The key to regional planning is anticipating the needs of a community or group of communities before those needs arise. Regional planning experts might try to predict how and where the population of a region is going to grow over the next decade and recommend the building of roads and other infrastructure to support that growth before it happens.
Those involved in regional planning are often called planning commissioners. Planning commissioners work with the local governments and urban planners within their regional planning zone to discuss such issues as regional development, land use, community development, long-range planning, environmental planning, housing and economic development.
Regional planning often walks a fine line between serving the needs of the community, protecting the environment and taking into account the rights of individual land owners and community members.
Depending on the mission statement of the regional planning commission, the group may serve exclusively as an advisory board, as a research arm of the member cities, or as a governmental entity that approves building permits or neighborhood plans in the region or in unincorporated areas of the region.
Regional planning commissioners should have sufficient knowledge in many areas, including engineering, the environment, transportation, sociology, and geography. Many colleges and universities now offer degrees in urban planning and regional planning.
Regional planners are the main actor that know the development of each region that there serve and the need of the communities within them and also there also bear in mind that the impact of the environmental to the large scale of people living together.
Regional planning is an important way to understand how a region is growing and what needs to be done to ensure that growth happens in a logical and reasonable way. Planners are responsible to find the way to make living in the regional are more sustainable and comfort to living in it.
Purpose of Regional Planning
The main purpose of regional planning is that a balanced development between regions can be achieved. So that the development can happen be dividing fairly between the regional. Beside that the purpose are coming from the problem that happen in the regional area. The example of problem that change it into a purpose are
1.      The planning of the mega project
This type of planning surely will give impact to the regional context and will become an issue due to the impact after the projects become a reality. For sure the urbanization of the regional become higher this will give employment to many people and people will stay at the region for jobs and without planning it surely will cause disaster to region itself.

2.      Rapid urbanization.
This phenomenon can cause urban sprawl at an urban city if there is no prevention from any one that responsible. Urban sprawl can have many bad effects on the people and the environment itself. Urbanization should be fast but must have an effective way to make a region become comfortable to live on.

3.      Too focus on urban development.
This will make only the urban have all the accommodation that are by the community but for the other side
Beside that the purpose of regional planning is to provide a framework for regional plan that will:
1.      Involve all segments of the region in developing a vision for the future of the region;
2.      generate pride and enthusiasm about the future of the region;
3.      engage the interest of regional policy makers and stakeholders in implementing the plan; and
4.      Provide a guide to everyday decision-making for use by government officials and other regional leaders. 
5.      Involve in growing and balancing the  economy in the region  
6.      Protect the environmental, natural and cultural resources, so the next generation could have it.

Issues on regional planning
There are many issues that occur in regional context some of it is big and some of it is small. Some of the issues are:
1.      Employment opportunities in any sector in the region
In a region, there must be work that will provide employment for people that want to work. This people are important to make sure the development of a region become successfully. In order to create it, employments are open to fulfill the demand for worker at certain organization. If there are no employments that mean there is no man power to generate income to the organization and this will let to down turn of the economics of the regional. This will become big problem to the community that lives in there.

2.      Declining of quality of life.
The quality of life is important because it one of the factor that effect the productivity of the people and also the community itself. But today we can see that the quality of our life become declining due to some factor that is for example so busy with work until no time for family. These ways of living are common in big city and also for the regional context. Because of that action were taken, for example in Malaysia the former Prime Minister Tun Dr Mahathir Muhammad have state the guide line on how to achieve a quality life in this 20th century situation. These guidelines are for all state in Malaysia and also the regional area.

3.      Unbalance between the urban and rural area
This is the common issues that happen in the regional. This is due to attention on the development on the urban area only, not in the rural, that why there are many people going out from rural settlement, because there are no employment in the rural, there just can only find job in urban area. If these trends happen without any action, lastly the settlers are going to be the old folks, women and children. The productivity of the rural area will decrease and this will create a problem to that place. So in this context the balance between the urban and rural are important.

4.      Immigration of rural population to urban area.
This becoming issues due to many rural population going to urban than stayed in the village. This maybe cause of some factor such as at rural area the infrastructures are not well maintain so it’s hard living there. Beside that the attraction that have in the urban area are the main reason why there are many people from the rural area come and populate the urban area or in this context we called it regional due to combination of the small and  big area to become bigger.


Reference

1.      The Image and the Region-Making Mega city Region Visible! , by Alain Thierstein, Agnes Forster, Lars Muller Publisher


Monday, July 26, 2010

Lelaki dan perempuan

Sedang aku melayari Facebook aku ..mataku ternampak satu post yang menarik

 "Jika perempuan(P) meluahkan masalah kpd lelaki(L), mereka sebenarnya perlukan perhatian & kasih sayang. Jika L berkongsi masalah, mereka perlukan penyelesaian bukan motivasi @ bebelan. Dlm perbualan, P hanya perlu memberi maklumat & fakta, lalu biarkan L mengolah dan membuat kesimpulan @ keputusan tersendiri. L pula hanya perlu memberi beberapa pilihan keputusan kpd P, lalu P akan memilihnya tanpa goreng panjang."

ni maklumat just ambik dalam FB,boleh di jadikan pedoman, ni semua psikologi .....so bacalah dan fahami pa maksud tersirat

wilayah Metropolitan (Metropolitan Region)


Wilayah metropolitan
Bila kita berkata mengenai wilayah,  benak kita akan berfikir mengenai 3 wilayah yang ada di Malaysia iaitu wilayah Persekutuan Kuala lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Wilayah Putrajaya.  Dalam konteks yang kita bincangkan sekarang adalah mengenai Wilayah Metropolitan. Ia merupakan suatu yang di banggakan oleh sesiapa yang tinggal ataupun berasal dari kawasan tersebut.
 Metropolitan selalu di kaitankan  dengan bandar yang maju dan mempunyai kawasan yang besar dan juga mempunyai jumlah penduduk yang ramai atau berkepadatan tinggi .Metropolitan menjadi tumpuan utama bagi seseorang bagi mendapatkan sesuatu kerana semuanya berpusat di situ. Kebanyakan keperluan harian boleh di dapatkan daripada situ.
Kebanyakkan aktiviti ekonomi metropolitan adalah berdasarkan K-Ekonomi.  Apakah itu K-Ekonomi dan apa kaitannya dengan metropolitan ini?Adakah ia hanya satu polisi yang tidak memberi apa-apa impak kepada pembagunan sebuah bandar atau wilayah. Jika itu tanggapan yang ada, haruslah di kikis agar tidak menjadi barah. Kerana K –Ekonomi merupakan pemangkin @catalyst pembagunan pada zaman sekarang. Ia sebenarnya ekonomi yang berteraskan kepada pengeluaran, pengedaran dan guna pakai pengetahuan, yang merupakan jentera pertumbuhan dan penjanaan kekayaan. Tapi aspek pertama yang menjadi kunci utama kejayaan K- Ekonomi adalah penggunaan ilmu pengetahuan dan aplikasi ICT.

 
Dengan adanya ICT dan ilmu itu menamng senang untuk menjalankan perniagaan, semuanya berada di hujung jari. Pembandaran akan bertambah maju dan moden kerana dengan adanya ICT. Ini merupakan pemangkin kemjuan dan penarik orang untuk datang ke suatu wilyah metropolitan. Mereka saling berhung dengan lebih mudah tak seperti dahulu, sekarang dengan adanya K-Ekonomi mereka dapat bersaing dengan dunia luar dan wilayah metropolitan itu akan semakin berkembang kerana dunia luar sudah mengetahui kewujudan tersebut.

Fenomena sekarang bolehlah di katakan sebagai globalisasi. Ia merupakan satu konsep di mana banyak kawasan bersatu menjadi satu blok yang tidak mempunyai sempadan. Wilayah metropolitan yang besar itu sudah semestinya mengalami globalisasi. Saingan sudah semestinya berlaku dan tidak dapat di elakkan di zaman ini. Globalisasi ini menjadikan wilayah metropolitan ini berdaya maju bagi menampung jumlah penduduk yang tinggal di kawasan tersebut.

contoh Wilayah Metropolitan: 
sumber di ambil dari

http://www.dhs.vic.gov.au/operations/regional/north-west/regional-information/demographic-information/northandwestregion
The region was formed on 1 March 2004 with the amalgamation of the former Northern and Western Metropolitan regions


Municipalities
Ni merupakan satu wilayah Metropolitan di Australia
  • City of Banyule
  • City of Brimbank
  • City of Darebin
  • City of Hobsons Bay
  • City of Hume
  • City of Maribyrnong
  • City of Melbourne
  • City of Melton
  • City of Moonee Valley
  • City of Moreland
  • Shire of Nillumbik
  • City of Whittlesea
  • City of Wyndham
  • City of Yarra





  



Sunday, July 25, 2010

Malaysia oh malaysia

SE Asia Part VII Malaysia...Truly Asia....Image by Shock Tempo via Flickr
Malaysia merupakan sebuah negara yang aman maklur..aku berbangga kerana dapat hidup di negara ini..tanpa peperangan seperti negara lain...

hargailah>>>>>>>>


Enhanced by Zemanta

Saturday, July 24, 2010

sampel kerja..

 ni antara kerja yang aku buat ...tapi ni belum di bincangkan lagi ....baru peringkat idea..dan cadangan
..ni merupakan salah satu daripada teras yang akan di masukukan kedalam RTD dan peringkat membuat laporan Awal....


Teras
Menjadikan kehidupan di Daerah  Mersing kearah berkualiti tinggi.
Objektif
Memastikan setiap penduduk di daerah mersing merasai dan mendapatkan segala yang di perlukan bagi menjana hidup yang berkualiti tinggi.
Skop
1.       Penyediaan infrasturktur asas yang sempurna seperti dari segi bekalan air, elektrik dan telekomunikasi.
2.       Penyediaan kemudahan pendidikan, kesihatan dan perumhan yang mencukupi bagi memenuhi kehendak masyarakat setempat.
3.       Memastikan alam sekitar yang terurus dengan mengambil langkah yang sewajarnya dan mewujudkan pra-syarat yang baik bagi segala pembagunan yang berlaku di setiap kawasan.
4.       Memastikan setiap orang di dalam masyarakat mempunyai peluang yang sama rata bagi menikmati sumberjaya yang sedia ada di Mersing.
5.       Membantu golongan yang kurang berkemampunan seperti golongan miskin dan Orang Kurang Upaya bagi mendapat bantuan yang sepatutnya.
6.       Mempertingkatkan pengankutan jalanraya dan keselamatan jalan raya bagi mengurangkan kemalangan jalan raya.
7.       Menyadiakan peluang bagi penduduk di kawasan tersebut mengamalkan gaya hidup yang sihat.
8.         Memastikan keselamatan awam terjamin bagi penduduk tidak berasa takut untuk bergerak kemana-mana.

Komponen Utama
Ø  Infrastruktur dan utiliti 
Ø  Perumahan dan kemudahan mesyarakat
Ø  Pengurusana Alam sekitar.
Ø  Pembagunan desa
Ø  Pengankutan dan pengurusan lalu lintas.

P/s:  belum di sahkan dan di buat perbincagan yang teliti...

Friday, July 23, 2010

Ramadhan Semakin Kunjung Tiba

Semnjak dua menjak aku suka menulis blog ni...aku tak tahulah samada ada yang membaca ataupun tidak aku tidak kisah ..just ni merupakan cara untuk aku menghilangkan kebosanan dan melayari hatiku yang banyak persolan....cewah!!! aku ni sentimental lah pulak .

tak dalah just tetiba tegok kelendar yang lawa atas meja aku ni...baru alu perasan yang ramadan kian menjelang....semalam aku ada terbaca blog...tentang ramadahan semakin menjelang.
Dalam benak fikiran aku, sempat tak aku melaluinya?
adakah aku boleh melakukan ramadahan yang sempurna berbanding tahun lepas??
kenkadang bila muhasabh diri..renung balik....
Ramdahan lepas adakah kita melakukan yang terbaik.....
kalo boleh kali ni aku nak buat yang terbaik agar mendapat keberkatan ......hurm tak nak lah kita berlapar dari pagi sampai petang...last2 yang kita dapat hanya lapar dan haus.....pahala KOSONG!!!.....

aku akan cuba yang terbaik.........
yang dil luar sana tu.....
bersedia lah mengahadapi ramadahan...
dan jagan jadikan alasan ramadhan..itu sebagai penghalang untuk kita melakukan kebaikan mahupun melakukan kerja yang telah di amanahkan....


p/s: Bulan Syawal pas Ramdhan...so jgn ponteng puasa..nanti tak dapat duit raya hehe

Thursday, July 22, 2010

Bleach

kalo orang berkata mengenai anime...salah satu daripada anime kegemaran ku .....walhal aku baru berjinak2 mengenali watak yang ada dalam anime tu.....ichigo menjadi watak utama...yang paling best ceritanyer bagi aku adalah banyak aksi..walaupun plot dia meleret-leret.....huhuhuhu......

Perjumpaan DI MERS...

Sempena group aku MERS ..kitaorng buat meeting tuk perbincangan nak buat RTD mersing, dan step pertama adalah dengan membuat interim report atau senang cakap report awal. Bincang punya bincang sedar tak sedar jam di tangan menunjukkan kul 1 pagi ....lama tu dari kul 10 malam smapai satu....tu pun tak habis bincang...sebab ramai dah mata kuyu..sian kat ahli group...

tapi aku kasi Two thumbs Up lah kat group kerna banyak mencurah idea...thanks bebanyak...tanpa korang takmenjadi group DI MERS ni ...huhu...esok nak bentang ngan pensyarah dan tanya pendapat diorang lak....hurm esok merupakan cerita yang lain pula....

Wednesday, July 21, 2010

lecture dari korea....

Salam kepada pembaca blog sekalian ..hurm pagi ni nak berkongsi ilmu sedikit mengenai lecturer yang telah di hadiri aku tadi.Hurm yang specialnya hari ni ia merupakan perkongsiaan ilmu dari pensyarah jemputan iaitu, Prof kim, Kwang Sik.

 tajuk yang di sampaikan adalah NCM (The New Community Movement) @ di kenali sekarang Saemaul Undong  . Ni merupakan satu jalan bagi membolehkan kawasan kampunng di modenkan bagi membolehkan penduduk kampung menikmati pembagunana. Usaha yang murni, Di jalankan sejak 1970 an lagi.

Pa yang menarik tentang NCM  ia cara ia di jalankan, pada Peringkat awal ia merupakan pembabitan kerajaan dan rakyat.Kerajaan bagi bahan mentah dan pendudukk kampung berusaha sendiri bagi membina pa yang mereka mahu. Senang cerita penduduk minta Kerajaan kasi. yang merealisasikan rakyat tu. dan kebanyakan merupakan dengan sukarelawa. Aku tabik lah dengan diorang ni.. rajin berusaha,,,

pada mulanya tak dapat sambutan tapi akhirnya menjelanng tahun 1977 dah ramai yang menyertai dan sekarang bukan setakat kat SEOUL ja yang terlibat. negara lain juga terlibat dengan akitiviti murni ni......seperti Congo,sri lanka,East Timor, Filipina dan juga vietnam.....

Tulah sedikit maklumat mengenai NCM sesapa yang igin lebih tahu.....
boleh klik kat sini....NCM
bila manusia berkata mengenai kesilapan mereka akan memohon kemaapan tapi
tapi sayang manusia itu alpa dan akhirnya kesilapan lama berulang kembali semula
mungkin ini di katakan salah satu jalan bagi menghasilkan seorang manusia yang berkualiti
adlah dengan melakukan kesilapan.....

tak salah jika ada kesilapan tapi jagan sampai ada yang terkena akibat kesilpan itu....
tapi jangan risau manusia mempunyai sifat pemaaf sejauh mana pun berdendam akhirnya
nanti baik juga nanti...kalo leh elakkan dari pada melakukan kesilapan,,,tak kira kecil atau besar...kesilapan boleh menjadikan yang cantik itu buruk dan yang sihat jadi sakit dan yang putih menjadi hitam....

tiap orang mempunyai pandangan berbeza.....
kerana  kita adalah aadlah manusia...
sentisa tak sempurna....

kepada insan yang bernama hinata...tak salah mengaku kesalahan ..kerana itu menandakan di hati kita masih ada nur dari ilahi ..yang meneragi hidup kita....

dan kepada pembaca blog yang lain ....
jagn takut akan kesilapan,,kerna kita adalah pengembara dan kita akan merasa kesilapa.

Monday, July 12, 2010

Wei RTD ker??

Studio pun bermula....dengan pembahgian kumpulan. Kali ni skop yang akan di kaji oleh kumpulan mahsiswa perancang bandar merupakan Rancagan Tempatan Daerah, senang cakap RTD lah huhu.,,
kali ini ada 3 workbase:

1. Workbase Muar
2. Workbase Mersing
3. Workbase Port Dickson

Kali ini sangat menarik sebab kami menjadi seperti consultant, semua akan di uruskan oleh kami, dari awal kajian sehiggalah terbentuk sebuah RTD.
Dan aku di beri tanggungjawab untuk menjadi ketua bagi Workbase Mersing. hurm sememangnya tugas sukar dan mencabar kerana akan memimpin sekumpulan orang yang pelabagai ragam dan gelagat.
Tapi insyallah aku akan cuba yang terbaik bagi menghasilkan yang terbaik
Bak kata aku "TWO THUMBS UP" kalo aku dapat buat aku memnbag cukup berbangga kerana
impian aku adalah untuk memajukan Mersing itu sendiri, mana taknya itu lah tempat bermulanya segala kehidupan......
That is my dream...and this is the first step to achieve it...yeah Gambate Tuah Can Do it!!!
hehehehe..giving moral value to my self....

Ni contoh RTD yang di sediakan bagi pembagunan di kluang Johor....so my group kena buat camni lah ..hurm satu cabaran yang akan dilalui .... 




aPa-apa perkembangan aku up date lah kalo rajin hehehe.....  

Friday, July 9, 2010

malam di temani bintang

malam yang dingin ini di temani oleh bintang telah memberikan kesedaran dan lebih-lebih lagi kesejukan. Alangkah indahnya malam ciptaanNya,mugkin pada ketika ini ramai yang sedang di uliti mimpi indah ..dan ada juga berjaga...hurm begitualh kehidupan ,,,,,