Saturday, February 20, 2010

F1-LOTUS-1 Malaysia

kali ini Tuah nak cerita pasal bidang pemotorann di Malaysia.Tuah ni bukan pandai sangat dalam bidang ini. Tapi yang menarik minat Tuah ialah apabila membaca satu artikel dari Utusan Harian berkisar penglibatan Pasukan Malaysia dalam kejohanan berprestij dunia tu F1.Setelah sedekad Malaysia menjadi penganjur dalam perlumbaan F1 dunia. sudah tiba Malaysia keluar sebagai pasukan pelumba. Taniah Tuah ucapkan kepada Malysia.

ini merupakan site bagi Lotus kat sini dia ada cerita pasal aktiviti diorang
siapa nak tengok leh jer.Tuah dah link kan dah


Kereta Lotus Cosworth T127 yang menggunkan enjin Cosworth V8 CA2010 dan kombinasi warna garang iaitu hijau dan Kuning telah menjadikan kereta ini nampak menarik dan di katakan mempunyai kekuatan enjin yang kuat dan terbaik selepas Ferari . sebanyak 2 pelumba telah di beri amanah untuk berlumba iaitu Heikki kovola dan Jarno Trulli.dan Fairuz Fauzy sebagai pemandu uji Mereka semua merupakan pelumba yang berpengalaman dalam arena F1.
Antara pelumba F1 Lotus 1Malaysia

Tak sabar Tuah nak tengok pretasi mereka . Semoga mereka beroleh kemenagan dan yang paling penting dapat habiskan ke garisan penamat. Kita sebagai rakyat Malaysia berilah sokongan kepada mereka
Company Name: 1Malaysia F1 Team Sdn Bhd
Team Name: Lotus F1 Team
Country: Malaysia
Team Principal: Tony Fernandes

khalifah Umar Abdul Aziz

Masih dalam pembacaan
kepada rakan-rakan tidak rugi kalau kita melabur pada tempat yang betul...maka itulah keputusan yang aku buat dengan membeli buku berjudul Umar Abdul Aziz -bayangan khalifah al-rasyidin- tulisan Abdul latip Talib
berharga RM 24.00 ini sangat tidak bernilai jika di bandingkan ilmu yang ada di dalamnya.....mungkin generasi sekarang tidak tahu siapa beliau dan kenapa beliau di anggap khalifah yang kelima....semasa Tuah mengenali beliau daripada buku sirah sekolah agama, Tuah sentiasa mengagumi beliau. Mungkin dalam post seterusnya Tuah akan ceritakan siapa beliau ini. pada sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut beli lah buku ini di pasaran. Tuah beri 3 thumbs up! pada buku ini..

Thursday, February 4, 2010

Di Atas Runtuhan Kota Sejarah, Ku Bina Negara Bangsa Tercinta

Dengan sejarah kita mengenal erti kemerdekaan dan kebebasan

Ramai yang tahu sejarah 
tapi berapa ramai yang mengambil iktibar
daripada sejarah?

Adakah sejarah hanya di simpan di dalam muzium untuk tatapan semata-mata?
Adakah kita tidak malu bila ada bangsa luar
mengatakan fakta yang salah tentang 
sejarah kita
dan kita hanya sekadar MEMBATU tanpa sebanrang hujah?

Kalo begitu lah keadaan nya, adalah baik kita mati sahaja
kerana kita sekarang bagai 
anak manja yang segalanya di suapkan 
tanpa merasa kesusahan orang dahulu

ini bukanlah kritikan hanya sekadar 
luahan dari prespektif tuah pengembara

BAGI YANG MEMBACA FIKIRKANLAH 
BAGI YANG MELIHAT DI PERSILAKAN
BAGI YANG MENGHAYATI  TERIMA KASIH

MARI KITA MENGENAL SEJARAH 
LEBIH-LEBIH LAGI SEJARAH TANAH AIR TERCINTA
MALAYSIA

Wednesday, February 3, 2010

Bapa Pembangunan Negara-Tun Abdul Razak-

BAPA PEMBANGUNAN MALAYSIA
PERDANA MENTERI MALAYSIA KEDUA (1970 to 1976)

Tun Abdul Razak telah menggantikan Tunku Abdul Rahman sebagai kedua Perdana Menteri Malaysia, menuju negara 1970-1976.
Lahir di Pulau Keladi, Pahang pada 11 Mac 1922, Tun Razak adalah satu-satunya anak Dato 'Hussein bin   Mohd Taib dan Hajah The Fatimah bt Daud. Seorang pelajar cemerlang, Tun Razak menerima pendidikan awal di Malay College Kuala Kangsar pada tahun 1934.
Setelah bergabung dengan  Perkhidmatan Pentadbiran Melayu pada tahun 1939, ia mendapat beasiswa untuk belajar di Raffles College di Singapura pada tahun 1940. pelajarannya terhenti apabila bermulanya Perang Dunia Kedua.
Dengan biasiswa Malayan union, Tun Razak berangkat ke United Kingdom pada 1947 untuk belajar undang-undang. Pada tahun 1950 beliau menerima ijazah  Barrister daripada Lincoln's Inn. Selama hari-hari mahasiswa di England, Tun Razak merupakan ahli Parti Buruh British dan pemimpin mahasiswa terkemuka dari Kesatuan Melayu United Kingdom (Persatuan Bahasa Melayu United Kingdom). Dia juga membentuk Malaya Forum, sebuah organisasi bagi mahasiswa Malayu negara mereka untuk membincangkan isu-isu politik.
Setelah kembali, Tun Razak menyertai  Perkhidmatan Melayu  Awam. Kerana ketokohannya dalam bidang kepimpinan, pada 1950 ia menjadi ketua bagi pemuda UMNO (UMNO). Dua tahun kemudian, beliau bekerja sebagai Penolong Setiausaha Negara Pahang dan pada bulan Februari 1955, di hanya 33 tahun, menjadi Ketua Pahang Menteri. Dia bertanding dan memenangi pilihanraya umum pertama pada bulan Julai 1955 dan dilantik sebagai Menteri Pendidikan. Tun Razak juga merupakan salah seorang ahli daripada misi Februari 1956 ke London untuk mencari kemerdekaan Malaya daripada Inggeris.
Selepas pilihanraya umum tahun 1959, beliau menjadi Menteri Pembangunan Desa di samping memegang portfolio Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan. Prestasinya termasuk merumuskan dasar pembangunan yang dikenali sebagai Buku Merah. Pada September 1970, Tun Razak telah menggantikanTunku Abdul Rahman Putra sebagai Perdana Menteri Malaysia.
Tun Razak yang juga terkenal kerana melancarkan Dasar Ekonomi Baru (NEP) pada tahun 1971. Beliau dan "generasi kedua" daripada ahli politik Bahasa Melayu melihat perlunya keras menangani ekonomi dan jurang yang memacu antagonisme perkauman. NEP menetapkan dua tujuan asas-asas - untuk mengurangkan dan akhirnya menghapuskan kemiskinan, dan untuk mengurangkan dan akhirnya menghapuskan pengenalpastian fungsi ekonomi dengan ras.
Tun Razak menubuhkan Barisan Nasional pada tarikh 1 Januari 1973 hingga menggantikan Parti Perikatan yang berkuasa. Dia meningkatkan keahlian daripada parti dan kerajaan gabungan dalam usaha untuk menubuhkan "Ketahanan Nasional" (National Strength) melalui kestabilan politik.
Untuk sumbangannya di bidang kebangsaan dan pembangunan luar bandar, Tun Abdul Razak yang dikenali sebagai Bapak Pembangunan.




Di atas merupakan serba sedikit mengenai sejarawan negara yang amat aku kagumi, beliau merupakan seorang pemimpin yang memang di lahirkan sebagai pemimpin. semasa beliau telah menjadi Perdana Menteri beliau sendiri telah turun padang  untuk mengetahui sama ada projek yang ingin di laksanakan beliau demi rakyat di capai dan di laksanakan oleh wakil yang telah di lantik beliau.


semasa berita kematian beliau di umumkan di corong-corong radio, ramai yang sedih akan kehilangan tokoh sejarawan yang paling banyak berkorban demi rakyat. Al-Fatihah bagi Almarhum



Tun Rahah Mohd Noah (right) with her late husband Tun Abdul Razak (left) and their five sons in the 1970s. This was the last family photo taken before Tun Abdul Razak passed away in 1976. Their sons (from left): Mohamed Nazim, Mohd Najib, Mohd Nazir (youngest, in front), Ahmad Johari, and Mohamed Nizam


Semasa jenazah tiba di Kuala Lumpur, sultan Pahang kelihatan hiba di tenangkan oleh Tun Hussein Onn, baginda merupakan orang yang terdekat bersama alayarham.

'Harimau mati meninggalkan belang 
Manusia mati meninggalkan nama'.

AL-FATIHAH







Harimau dan Nama

'Harimau mati menningalkan belang
Manusia mati meninggalkan nama'


nama yang buruk di kenang sampai bila2
nama yang elok di biar lupa,


Adakah itu realiti sekarang??