Sunday, October 31, 2010

Sebuah Pengajaran......fahami dan insafi...

Tuah ambil dari facebook kawan dan dipostkan kedalam blog ini sebagai ilmu untuk semua.....selamat membaca...dan terima kasih kepada saudara kita ini.....

 

“Jika ISLAM itu BENAR,tempatkan bilikku di NERAKA,”jelas seorang manusia yang mempertikaikan hukum aurat dan mencabar ALLAH SWT

by Zameer Fisabilillah on Monday, 04 October 2010 at 18:58
Assalamualaikkum & Salam Peringatan,
Baca dan hayati sepenuhnya cerita di bawah ini yang benar-benar berlaku di BUMI ISLAM sendiri iaitu Iskandariah,Mesir.Moga kisah dibawah ini cukup menyayat hati anda sehingga menyedarkan anda dari terus leka dengan permainan dunia yang melalaikan.

Pada suatu hari, seorang gadis yang terpengaruh dengan cara hidup masyarakat Barat menaiki sebuah bas mini untuk menuju ke destinasi di wilayah Iskandariah. Malangnya walaupun tinggal di bumi yang terkenal dengan tradisi keislaman, pakaian gadis tersebut sangat menjolok mata.Bajunya agak nipis dan seksi hampir terlihat segala yang patut disembunyikan bagi seorang perempuan daripada pandangan lelaki ajnabi atau mahramnya.

Gadis itu dalam lingkungan 20 tahun. Di dalam bas itu, ada seorang tua yang dipenuhi uban menegurnya: "Wahai pemudi! Alangkah baiknya jika kamu berpakaian yang baik, yang sesuai dengan ketimuran dan adat serta agama Islam kamu, itu lebih baik daripada kamu berpakaian begini yang pastinya menjadi mangsa pandangan liar kaum lelaki.... " nasihat orang tua itu.

Namun, nasihat yang sangat bertetapan dengan tuntutan agama itu dijawab oleh gadis itu dengan jawapan yang mengejek: "Siapalah kamu hai orang tua? Adakah kamu cuba nak ingatkan aku supaya menutup aurat sepenuhnya sedangkan bapa kandungku sendiri tidak pernah menasihatiku?Apakah kamu mahu aku berpakaian menutup aurat sedangkan aku masih mahu bebas menayangkan tubuh badan ku di khalayak ramai?Apakah di tangan kamu ada anak kunci syurga? Atau adakah kamu memiliki sejenis kuasa yang menentukan aku bakal berada di syurga atau neraka?" Setelah menghamburkan kata-kata yang sangat menghiris perasaan orang tua itu, gadis itu tertawa mengejek panjang. Tidak cukup setakat itu, si gadis lantas cuba memberikan telefon bimbitnya kepada orang tua tadi sambil melafazkan kata-kata yang lebih dahsyat. " Jika ISLAM itu BENAR,tempatkan bilikku di Neraka ,Ambil handphone ku ini dan hubungilah Allah serta tolong tempahkan sebuah bilik di neraka jahanam untukku," katanya lagi lantas ketawa berdekah-dekah tanpa mengetahui bahawa dia sedang mempertikaikan hukum Allah dengan begitu biadab.

Orang tua tersebut sangat terkejut mendengar jawapan daripada si gadis manis. Sayang sekali,  wajahnya yang ayu tidak sama dengan perilakunya yang buruk. Penumpang-penumpang yang lain turut terdiam malah ada yang menggelengkan kepala kebingungan. Semua yang di dalam bas tidak menghiraukan gadis muda yang tidak menghormati hukum-hakam agama itu dan mereka tidak mahu menasihatinya kerana khuatir dia akan akan menghina agama dengan lebih teruk lagi.

Sepuluh minit kemudian bas pun tiba di perhentian. Gadis seksi bermulut celupar tersebut tertidur di muka pintu bas. Puas pemandu bas termasuk para penumpang yang lain mengejutkannya tapi gadis tersebut tidak sedarkan diri. Tiba tiba orang tua tadi memeriksa nadi si gadis. Sedetik kemudian dia menggeleng-gelengkan kepalanya. Gadis itu telah kembali menemui Tuhannya dalam keadaan yang tidak disangka. Para penumpang menjadi cemas dengan berita yang menggemparkan itu. Dalam suasana kelam kabut itu, tiba tiba tubuh gadis itu terjatuh ke pinggir jalan. Orang ramai segera berkejar untuk menyelamatkan jenazah tersebut. Tapi sekali lagi mereka terkejut. Sesuatu yang aneh menimpa jenazah yang terbujur kaku di jalan raya. Mayatnya menjadi hitam seolah-olah dibakar api. Dua tiga orang yang cuba mengangkat mayat tersebut juga kehairanan kerana tangan mereka terasa panas dan hampir melecur sebaik saja menyentuh tubuh si mayat. Akhirnya mereka memanggil pihak keselamatan menguruskan mayat itu.

Begitulah kisah ngeri lagi menyayat hati yang menimpa gadis malang tersebut. Apakah hasratnya menempah sebuah bilik di neraka dimakbulkan Allah? Na'uzubillah, sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa di atas segala sesuatu. Sangat baik kita jadikan iktibar dan pelajaran dengan kisah benar ini sebagai Muslim sejati. Jangan sesekali kita mempertikaikan hukum Allah mahupun sunnah RasulNya s.a.w. dengan mempersendakan atau mengejek. Kata kata seperti ajaran Islam tidak sesuai lagi dengan arus kemodenan dunia hari ini atau sembahyang tidak akan buat kita jadi kaya dan seumpamanya adalah kata-kata yang sangat biadab dan menghina Allah, pencipta seluruh alam.

Ingatlah teman, kita boleh melupakan kematian, tetapi kematian tetap akan terjadi kepada kita. Hanya masanya saja yang akan menentukan bila kita akan kembali ke alam barzakh. Janganlah menjadi orang yang bodoh, siapakah orang yang bodoh itu? Mereka itulah orang yang ingin melawan Tuhan Rabbul 'alamin. Apabila anda enggan melaksanakan suruhan Tuhan bererti anda ingin melawan arahan Tuhan.

Sewaktu di sekolah anda tertakluk dengan undang-undang sekolah, dalam pekerjaan anda tertakluk dengan undang-undang yang dilakar oleh majikan anda, di dalam negeri anda tertakluk di bawah undang-undang negara anda. Begitu taksub sekali anda terhadap undang-undang itu sehingga terlalu prihatin takut kalau melanggar undang-undang tersebut . Apabila anda berpijak di bumi ini, anda juga tertakluk dengan undang-undang yang telah di gubal oleh yang pemilik yang menjadikan bumi ini.

Setiap Sultan ada taman larangannya, begitu juga Allah s.w.t. taman laranganNya adalah perkara-perkara yang telah diharamkan bagi hamba-hambaNya di muka bumi ini. Sama samalah kita memohon agar Allah sentiasa memberi kita petunjuk di atas jalan yang benar dan agar Dia memberikan kekuatan agar kita sentiasa dapat menjaga lidah kita, amin.Kisah ini dikongsikan dan diceritakan bersama oleh sahabat saya sendiri yang berasal di Malaysia dan kini berada di perantauan sana.

Friday, October 29, 2010

Akhirnya...Product telah di hasilkan...

Ni Lah Hasil yang telah di laksanakan oleh Workbase batch aku.....DRTD bagi Daerah Mersing, Port Dickson dan juga Muar....aku sangat berbangga kerana siap jugak .....mana taknya...buat macm pa..siap jugak..walaupun ada sedikit kecatatan tapi masih juga tersenyum puas...sebab dapat menghasilkan sesuatu yang sepatutnya siap dalm 1 tahun ...tapi dengan semangat satu kumpulan.....dapat siapkan dalam 4 bulan ...kut..haha...sangat berbangga....taniah kepada semua yang terlibat dalam menjayakan...kerja ni...luv U ALL!

Tuesday, October 26, 2010

If we look from the title above…korang mesti pelik (tapi kepelikan ni hanya pada mereka yang tak tahu what is actually Low carbon society. )….pada yang baru mendengar benda meh aku cerita….hurm senang cakap ni tentang ilmu kesedaran tentang pa yang telah berlaku di dunia ni ..berkaitan alam sekitar..korang pernah dengar kan pasal Global Warming, Green Technolgy, Hybrid Car….and also my favourite key word that are IGCS(integrated Gastification system Combine cycle…. CCS(carbon capture and storage)……sedar tak sedar pa sahaja yang kita lakukan seharian boleh effect kepada bumi yang kita duduk atas dia ni ..tanpa terapung dengan bantuan Gravitilah ..haaa….kan aku dah masuk sains da…..

Actually the reason I wrote this blog, are to show you one step on how to make the coal become cleaner….because coal actually can give pollutant to the environment ….and the most common pollutant  environment are the Carbon monoxide that are the byproduct of the process. Hurm after...this I will show ur guys my slide presentation that I do and bentang ….tadi pagi….so enjoy the slide….for those nak cari maklumat Pasal Low carbon Society just type in the internet u will find many article on it..

And today is the last class for LCS and I would like to thanks to Mr Chow Loon Wai and also to Prof Dr Ho for sharing the idea about the concept on low carbon society….it such an honor to get the knowledge from both of this lecture…..

Pas ni..tegok gambar pulaklah k…enjoy all the gambar..

Ni nota key word yang aku tulis











P/s :untuk persoalan diatas..ia takan berakhir..selagi kita hidup di dunia ni…so jangan procrastinating …kalo tak dunia akan berakhir…dan pada waktu itu jangan pulak kita menagis atas penyelasan ..kerana ia tidak berguna..da…

Monday, October 25, 2010

Presentation yang last...


Presentation yang LAsT
Nak bukak cerita dengan sebuah cerita yang datangnya dari studio tahun 3 sbw…hurm ceritanya ni tiada genre sebab ceritanya sangat sedap…..mcam chipsmore…sekali rasa nak lagi …..bermula bila jam menunjukkan jam 9 pagi….hari ni….haaa…maker berbunyilah kawan ku saiful zaidi ni…dengan berkata-kata….Assalamualaikum hari ni akan bermulalah presentation bagi workbase2 di studio…so berderau lah semua orang ….tapi yang jadi presenter jerlah yang mcam tu..yang lain lek jer….bermula dengan  group PD di ikuti dengan group Mersing dan di tutup oleh group muar….so sorang lah presenter bercakap…macam2 gaya ada….hrum tapi yang penting di akhir waktu menurut ketua 3SBW ketika ini iaitu ZUL merangkap Presiden PEWIBAWA yang baru…Dr Nizam puji kitaorang ..maka aku pun raser ok lah kalo  begitu ….hurm ….so itulah ceritanya…haaa…sedap tak ?
Kalo tak sedap sory,,,due to my less skill on how to write a storie..but for sure this is not a fiction stories..it is a true story u know…hehe….one more to go that is the report for this presentation…almost done..a little bit touching and then finish I think…hehe….(betul apa haha)
Two days ago the internet went down, so I had the trouble to online and post this blog,…and mostly I had the trouble to enjoy downloading movie and berfacebook…the social networking for me..and 4 ur guys…mostly…ni jerlah nak cerita ..yang lain ..ur guys enjoy the picture..k..see u next time…..and for the next post only picture…..
haa..tu mister APai ...haha...nak jugak masuk gambar

ngah presentation....

Group Muar....

Khusyuk tu..takder yang tdoo pun..terbaik!


aku Yang hensem hehe

ni bukan penerangan..ajak bergambar...sebenarnya..

group pd ngah bergambar...hurm


Komik n aku …
Post aku sebelum ni mengenai ibu dan ayahku ..kali ni aku nak cerita pulak sedikit pasal hobi aku..haha aku igt blog ni dah mcm mencapap diri sendiri pulak….sebenarnya ni bukanlah hobi..just ni jadi tabiat aku sejak kecik kut..bila aku ikut parent aku g Bandar..ada satu tujuan dalam kepala otak aku iaitu nak beli komik.time dulu-dulu aku tak kisah komik pa..asal namanya komik…..antara time aku kecik favorite aku sudah semestinya kegemaran orang lain jugak time tu…Doremon..kartun yang comel yang boleh kuar alat2 pelik dari masa depan huhuhu…emanag kata orang time tu..emang takjub sikit benda maju..ala time tu tahun 90 an….kut..nak kenal tenet pun tak tahu time..tu….selain Doremon komik yang agak famous time tu KAWAN, ANAK-ANAK SIDEK, RILEKS n bila dan meningkat remaja aku minat genre lain lak ….DETEKTIF CONAN AND GEMPAK…lagi pun time ni da kena memilih sikit..sebab komik ni kena beli ngan duit..n time ni da segan mintak ngan mak aku..(kecik2 dulu bolehlah sebab aku leh merengek kalo tak dapat hehe….) ..tapi sejak aku masuk u ni dah kurang beli komik maybe..mahal kut….(hehe takder duit sebenarnya)…macm biasa bila aku Masuk jer matrik kat Tangkak Johor.tu …aku terlibat pulak dengan bacaan novel ..tapi aku memilih sikit novel ni ..tak lah cari yang cinta-cintun 100% sebab mcam budak perempuan lak…so aku cari 60% suspen dan 40% cinta haha(still ada..kalo takda tak syok jugak) so aku telah bertemu buku ngan ruas…(haha takder maksud pa pa pun) …novel pertama aku baca dan jatuh cinta dengan cara penulisannya….ialah Semangat Hutan yang di karang oleh Novelis thrieler no 1 Malaysia…Ramlee Awang Mursid…sejak tu aku cari buku karangan si Ramlee…..Best giler…so aku pun dah terjebak ngan dunia novel……
Hurm tapi bila aku da msuk U n dah mula kenal tnet……bermula profesion aku yang baru ..mendownload cerita ……haha..jimat duit aku ..tak yah beli CD or DVD lagi …free lagi…..sekarang aku rasa aku macam dah addict…tu…payah tu …..maca hisap dadah gitu..alah perumpamaan ja tu…. K..lah ni aku tunjukkan sebahgian buku yang kumpul dan baca…. 

NI LAK BUKU NOVEL AKU
                           Ni KOMIK YANG MASIH AKU MINAT
dan banyak lagi aku minat..tapi disebabkan kebanyakan semua kat rumah ...so tak leh lah aku nak uploadkan gambar....hehe..

Friday, October 22, 2010

kasihku ibu dan ayah

semasa aku mendngar khutbah jumaat ari ni...imam pada hari ini membaca menceritakan mengenai pengorbanan seorang ibu dan ayah. Terdetik rasa sayu di hatiku kerana pa perananku sebagai anak membantu ibu dan ayahku....sampai sekarang masih menyusahkan ibu dan ayahku dalam mencari wang....
ku mohon Ya Allah panjangkan umurku demi membalas jasa mereka yang tak ternilai dari segai wang ringgit...kalo di kira pun tak kan cukup orang 20 bilionare membayarnya...kerana keringat mereka sapa yang nak bayar....Ya Allah jagan jadikan aku anak yang tidak igt jasa orang tua..igin sekali aku igin mereka gembira dan jika mereka melelehkan air mata..biarlah air mata itu air mata kegembiraan...kalo mereka terluka...biarlah aku yang menerima sakitnya...aku tak mahu melihat mereka susah ...Ya Allah ku mohon keampunan mu Ya Allah .......berikan kekuatan padaku ......

ibu dan abah dengarlah anak mu ini memohon keampunan......
ku akan cuba sedaya uapaya menggembirakan hatimu........
biarlah air mata yang jatuh itu ...air mata kegembiraan .....
Ya Allah bantulah hambaMu ......
Amin ya Rabbal Alamin...
                                                 My father and friend...huhu
                        Mak dan abah yang aku SAYANG&;LUV YOU GUYS!!!
                                       Mak yang sentiasa memberi nasihat dan didikan ......
Bersama BIG BOSS...of the house..