Wednesday, July 21, 2010

lecture dari korea....

Salam kepada pembaca blog sekalian ..hurm pagi ni nak berkongsi ilmu sedikit mengenai lecturer yang telah di hadiri aku tadi.Hurm yang specialnya hari ni ia merupakan perkongsiaan ilmu dari pensyarah jemputan iaitu, Prof kim, Kwang Sik.

 tajuk yang di sampaikan adalah NCM (The New Community Movement) @ di kenali sekarang Saemaul Undong  . Ni merupakan satu jalan bagi membolehkan kawasan kampunng di modenkan bagi membolehkan penduduk kampung menikmati pembagunana. Usaha yang murni, Di jalankan sejak 1970 an lagi.

Pa yang menarik tentang NCM  ia cara ia di jalankan, pada Peringkat awal ia merupakan pembabitan kerajaan dan rakyat.Kerajaan bagi bahan mentah dan pendudukk kampung berusaha sendiri bagi membina pa yang mereka mahu. Senang cerita penduduk minta Kerajaan kasi. yang merealisasikan rakyat tu. dan kebanyakan merupakan dengan sukarelawa. Aku tabik lah dengan diorang ni.. rajin berusaha,,,

pada mulanya tak dapat sambutan tapi akhirnya menjelanng tahun 1977 dah ramai yang menyertai dan sekarang bukan setakat kat SEOUL ja yang terlibat. negara lain juga terlibat dengan akitiviti murni ni......seperti Congo,sri lanka,East Timor, Filipina dan juga vietnam.....

Tulah sedikit maklumat mengenai NCM sesapa yang igin lebih tahu.....
boleh klik kat sini....NCM

No comments: