Sunday, March 29, 2009

NIKMATNYA TIDUR!!!!!!



Sekelompok ilmuwan Jerman yang melakukan penelitian menemukan kenyataan, tidur mampu meningkatkan kreativiti. Penemuan tersebut membantu dalam membuktikan tidur yang kerap mampu untuk menolong menyelesaikan sejumlah persoalan yang menemui kebuntuan sebelumnya.

Sejumlah sukarelawan diberikan tugas untuk diselesaikan. Tugas tersebut berupa memecahkan kod-kod tertentu yang terdiri dari lapan angka. Para peneliti menemukan sejumlah sukarelawan yang mengerjakan tugas setelah tidur sebelumnya, mampu mengerjakan tugasnya untuk mencari jawapan atas kod-kod lebih cepat dua kali dari biasanya.
Dalam tulisan di jurnal 'Nature', para peneliti yang dipimpin Jan Born dari Universitas Lubeck, beranggapan tidur membantu mensttrukturkan semula ingatan dan menolong memisah-misahkan kepingan-kepingan pengetahuan dan perilaku. Temuan itu mendukung anekdot, tidur justru memancing kreativiti dalam berfikir.


Istirahat tidur juga dikaitkan dengan sejumlah temuan-temuan terkenal. Penerima hadiah Nobel, Otto Loewi pernah mengatakan, dirinya selalu terbangun dengan sejumlah idea-idea penting dan mendasar yang mengonfirmasi teorinya mengenai reaksi-reaksi kimia yang memindahkan/menyalurkan pesan-pesan antara sel-sel saraf di dalam otak.

Lantas Dmitry Mendeleyev yang membuat tabel periodik unsur-unsur kimia, atas dasar mimpi yang bisa dipahaminya sebagai serpihan-serpihan unsur yang tiba-tiba muncul. Demikian pula dengan ahli kimia, Auguste Kekule yang menyadari benzena memiliki struktur cincin setelah bermimpi ular yang sedang melingkar menggigit ekornya sendiri.
Cara Tidur Nabi Dan Kajian Semasa


Berapa jamkah yang diperlukan untuk tidur setiap malam? Nabi tidak menyebutkan kadar masanya secara khusus. Baginda sekadar menyebutkan:

“Hendaklah salah seorang di antara kamu bersembahyang ketika dirinya cergas.” (Bukhari-Muslim) dan di dalam riwayat yang lain, Baginda bersabda:

“Hendaklah kamu tidur sehingga hilang rasa mengantuk.” (Bukhari-Muslim)

Ini menunjukkan bahawa kadar masanya berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. Yang penting ialah tidur yang menghilangkan rasa mengantuk dan menghasilkan kecergasan.

Pakar-pakar tidur telah bersetuju bahawa keperluan tidur tidak sama bagi setiap orang. Tidur yang optima ialah kadar yang tidak mendatangkan rasa mengantuk ketika sedang memberikan tumpuan kepada sesuatu. Bagi sesetengah orang, kadar optimanya ialah 5-6 jam setiap malam. Namun biasanya bagi yang dewasa ialah 7-8 jam. (Michelle Moore: ‘Catching Those ZZZZ’s')

Beberapa hadis Nabi telah meriwayatkan tentang cara tidur yang baik dan keji yang perlu diambilkira oleh seseorang:

“Nabi telah melihat seorang lelaki tidur sambil meniarap, lantas Bagindapun bersabda: Inilah cara berbaring yang dibenci Allah.” (Tarmuzi)

“Apabila kamu mendatangi tempat tidurmu hendaklah kamu mengambil wuduk seperti wuduk untuk bersembahyang. Kemudian baringlah di sebelah kanan.” (Bukhari-Muslim)

“Berkata ‘Abbad ibn Tamim: Aku melihat Rasulullah di dalam masjid tidur menelentang sambil menyilangkan kaki Baginda.” (Bukhari-Muslim)

“Ibn Qaiyim telah merumuskan bahawa Nabi tidak tidur dalam kekenyangan. Baginda berbaring berlapikkan bantal, mengiring ke sebelah kanan dalam keadaan berzikir kepada Allah, sehingga tidur.” (At-Thib An-Nabawi oleh Ibn Qaiyim hal. 297)

Dapat disimpulkan bahawa Nabi suka tidur mengiring ke sebelah kanan dan kadangkala secara menelentang. Baginda tidur berlapikkan bantal yang sesuai dan membenci tidur secara meniarap. Dalam semua keadaan, zikir tidak pernah Baginda lupakan.

Sekali lagi sains terpaksa akur tentang kebaikan cara tidur yang diamalkan Nabi ini. Saintis-saintis telah mendapati bahawa cara berbaring ketika tidur (sleeping postures) boleh memberi kesan kepada kesihatan. Untuk merihatkan badan di samping menjaga kesihatan tulang leher (cervical spine), pakar-pakar perubatan mencadangkan dua kedudukan ketika tidur:



  • Mengiring ke lembung dengan meluruskan tulang belakang atau
  • Menelentang di belakang dengan muka dan badan mengadap ke atas dengan menjaga bengkokan tulang leher. (Intermountain Spine Institute (1999); ‘Spine Self Care')



Kedua-dua cara ini akan mencegah tulang leher daripada terseliuh (subluxation or mis-alignment of the neck). Di samping itu, dengan berlapikkan bantal yang sesuai ketika tidur, sakit leher, sakit belakang, tekanan saraf (pinched nerves) dan kerosakan kepada tulang belakang (wear of vertebrae and spinal column) akan dapat dicegah.

Meniarap merupakan cara tidur yang boleh menimbulkan tekanan ke atas belakang dan leher seseorang. Tidur begini boleh menyebabkan serangan sakit urat saraf dan otot. (Spine Self Care; Ibid)


Mengapa aku menayang maklumat tentang tidor kerana aku nak orang paham tentang kepentingan tidor ,dan jangan sekali-kali mengambil ringan tentang kepentingan tidor dalam kehidupan seharian.Aku lak sejak dua menjak ni dah makin lambat tidor kerna nak menyiapkan projek studio yang tidak penah berhenti menggangu hidupku..
hahaha...markah tu...... JANgaN MAIN2 hehehe

esok studio lagi ...sampai semalam,lectrure studio aku masuk dalam mimpi..nak tergelak aku..sorang 2..kawan aku si zul yang dengar cakap"kuat betul penagan studio dalam hidup aku ni ha...hahahahaha campur loghat Terengganu sikit...huhuhu so selamat tidor semua...!!!!!!!!!

1 comment:

drosophilla albino said...

hahahahaha...
article yang bagus..
klu tido lebih plak camne???
bahaya tak????
aku adalah orang yang paling suka tido...